Μια φίλη με ρώτησε τα Χριστούγεννα αν μπορώ να κάνω ένα μεγάλο τσόχινο ημερολόγιο για τα μικρά της. Δεν είχα κάνει κάποιο πριν, αν και είχα δει διάφορα που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο και το είχα στο μυαλό μου ότι ίσως κάνω κάποιο κάποια στιγμή για τα μικρά μου. Δεδομένου οτι χρειάζεται πολλή δουλειά και μελέτη για να το κάνεις από την αρχή το είχα αφήσει στην άκρη του μυαλού μου.

Όταν με ρώτησε λοιπόν, σκέφτηκα ή τώρα ή ποτέ. Με χαρακτηρίζει μια αναβλητικότητα μερικές φορές σε τέτοια project οπότε είπα στον εαυτό μου Challenge accepted! Βέβαια σκεφτείτε ότι το ξεκίνησα το Γενάρη και το τελείωσα σήμερα 07/05/2020!!!

Ο λόγος βέβαια δεν ήταν μόνο να βρω το know how για να γίνει καλό και ανθεκτικό το ημερολόγιο αλλά γιατί με τις ιώσεις του χειμώνα δεν σταύρωνα στιγμή ηρεμίας και ησυχίας για να μπορέσω να το κάνω. Με την ευκαιρία όμως της καραντίνας, δεν γλυτώσαμε μόνο τον κορωνοϊό, γλυτώσαμε και από τις υπόλοιπες ιώσεις (αμήηηηην) κι έτσι δεν είχαμε δράματα, μύξες και αντιβιώσεις να με κυνηγάνε συνέχεια. Έτσι επιτέλους τελείωσα το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ!

Ημερολόγιο

Τώρα αν αναρωτιέστε αν έφτιαξα παράλληλα ένα και για τα κουτσούβελα μου, η απάντηση είναι όχι. Βασικά δεν ήξερα αν θα έβγαινε καλό, οπότε έλεγα οτι αν βγει μάπα το καρπούζι, να το κρατήσουμε εμείς και να φτιάξω στην φίλη μου ένα νέο (ευτυχώς που δεν το βιαζόταν δηλαδή). Παρά τις ατέλειες του, τελικά βγήκε καλό και της το έδωσα.

Να σας πω λοιπόν πως το έφτιαξα. Καταρχήν πήρα αυτό το μεγάλο και χοντρό μπλε φύλλο τσόχας 50x70cm. Αυτό το αγόρασα από τα Max Stores γύρω τα EUR5.00 αν θυμάμαι καλά δυστυχώς δεν μπορώ να το βρω στο ηλεκτρονικό κατάστημα τους για να σας δώσω link. Όμως αν πάρετε ένα σκληρό χαρτόνι και το ντύσετε με τσόχα την ίδια δουλειά θα κάνει.

Για τις ημέρες, τους μήνες και την ημερομηνία έκανα το εξής: έφτιαξα τις εκτυπώσεις μου όπως βλέπετε παρακάτω και μετά υπολόγισα το μέγεθος της τσόχας που θα τα κολλούσα πάνω. Τις τσόχες τις έκοψα με ψαλίδι ζικ ζακ για να είναι πιο όμορφα. Όλα τα ταμπελάκια που υπάρχουν πάνω στο ημερολόγιο,  τα πλαστικοκοποίησα, έκοψα ελαφρά τις μυτούλες στις άκρες για να μην τσιμπάνε και στη συνέχεια τα κολλήσα πάνω στις τσόχες (οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές κι έχουν ιδανικό πάχος για να μην σκίζονται).

Σημειώστε επίσης οτί η σωστή πλαστικοποίηση γίνεται με την σειρά που θα σας πω: κόβετε ταμπελάκι, κάνετε πλαστικοποίηση, ξανακόβετε το ταμπελάκι αφήνοντας κάποιο περιθώριο γύρω γύρω (φαίνεται και στις φωτό αν προσέξετε). Εαν πλαστικοποιήσετε τα ταμπελάκια χωρίς να τα έχετε κόψει πρώτα, τότε με τον καιρό θα σας ξεφτίσουν και θα σας ανοίξουν. Χρειάζεται να αφήσετε ένα περιθώριο πλαστικοποίησης γύρω από το ταμπελάκι για να σας κρατήσουν.

Λεπτομέρειες που έκανα είναι οι εξής: αν παρατηρήσετε τους μήνες τους χώρισα σε χρώματα ανά εποχή (π.χ. οι 3 μήνες του φθινοπώρου είναι κόκκινοι) κι επιπλέον τους έβαλα και μια μικρή χαρακτηριστική εικόνα (π.χ. ο Φεβρουάριος έχει καρδούλες λόγω της γιορτής του Αγ. Βαλεντίνου). Στις μέρες για να ξεχωρίσω καθημερινές – αργίες, έβαλα επίσης διαφορετικά χρώματα.

Στις εποχές είπα να προσπαθήσω να τα κάνω σαν μαξιλαράκια έτσι για τσαχπινιά. Ήταν η πρώτη απόπειρα για κάτι τέτοιο και δυστυχώς είχε πολλά λάθη στο ράψιμο blanket stitch αλλά σαν αποτέλεσμα μας άρεσε παρά τα λαθάκια του. Τα μαξιλαράκια τα έκανα ως εξής: έκοψα 2 κομμάτια (όλα τα έκανα στο χέρι εκείνη τη στιγμή) π.χ. σύννεφο, τα έραψα (εδώ χρησιμοποιήσα λεπτότερη τσόχα) και πριν το κλείσω έβαλα γέμιση για μαξιλάρια. Στα σύννεφα με τη βροχή και το χιόνι έβαλα κλωστές που κρέμονται σταγόνες και νιφάδες αντίστοιχα. Τις κλωστές τις κόλλησα πριν κλείσω τα μαξιλαράκια. Στα υπόλοιπα σχέδια, έκανα τα μαξιλαράκια και από πίσω κόλλησα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (στον ήλιο έκανα τον κύκλο και μετά πίσω κόλλησα τις ακτίνες, στο γκρι σύννεφο τους κεραυνούς και στη συννεφιά τον κρυμμένο ήλιο).

Ημερολόγιο 6

Στις εποχές τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά. Έκοψα κομμάτια και τα κόλλησα. Στο χειμώνα έβαλα ένα έτοιμο τσοχάκι χιονανθρωπου, στην άνοιξη έφτιαξα ένα λουλούδι κι έβαλα ένα κουμπί πεταλούδα, στο καλοκαίρι έκανα ένα καρπούζι (εδώ τα κουκούτσια τα «έραψα» με κλωστή για να τα σχηματίσω) και στο φθινόπωρο έκανα ένα φύλλο (εδώ επίσης «έραψα» τις φλέβες του φύλλου).

Ημερολόγιο 4

Στο ρολογάκι να πω την αλήθεια δυσκολεύτηκα πολύ. Ήταν πολύ δύσκολο να κόψω και να σχηματίσω τους αριθμούς λόγω μεγέθους (πέραν του κύκλου, όλα τα νούμερα τα έκοψα χωρίς πατρονάκι γιατί ήταν πολύυυυυ μικρά σε μέγεθος). Αφού τα κατάφερα τους κόλλησα με κόλλα για υφάσματα, γιατί με τη σιλικόνης το πιο πιθανό ήταν να καιγόμουν αλλά και να μην τα κολλούσα σωστά επειδή στεγνώνει γρήγορα. Με την κόλλα υφασμάτων είχα περιθώρια διόρθωσης. Επειδή λόγω καραντίνας δεν είχα κατάλληλο καρφάκι για να ενώσω τους δείκτες έκανα την εξής πατέντα: Έβαλα σε ένα κουμπί συρματάκι πίπας αντί για κλωστή, πέρασα απο κάτω τους δείκτες και μετά τη μαύρη βάση του ρολογιού (αφού είχα κάνει μια τρύπα). Οπότε πλέον κάτω απο την βάση υπάρχουν οι άκρες από το σύρμα (τις οποίες τις άνοιξα δεξιά κι αριστερά κι έκοψα ότι περίσσευε έξω από το ρολόι) για να συγκρατούν τους δείκτες. Στους δείκτες επίσης έβαλα σιδηροθηλιά για να μην σκιστούν εύκολα. Επειδή θεωρώ οτι το ρολόι μπορεί να χαλάσει εύκολα και αν το κολλούσα πάνω στην τσόχα-βάση, δεν είχα πολλά περιθώρια επιδιόρθωσης το έκανα αποσπώμενο (κόλλησα velcro πάνω και κάτω) οπότε αν χαλάσει κάποιος δείκτης μπορώ να το βγάλω και να το φτιάξω.

Ημερολόγιο 3

Και τελευταία, το πλαίσιο που έφτιαξα για να βάζουν τα μικρά την τρέχουσα μέρα, εποχή και καιρό και τον τίτλο του ημερολογίου το οποίο το έφτιαξα στο canva.

Επίσης τα velcro που χρησιμοποίησα, τα είχα παραγγείλει απο το ebay (velcro dots θα τα αναζητήσετε). Τα βρίσκεστε και στο amazon αν σας ενδιαφέρει και το μέγεθος είναι 2cm κοντά. Είναι μεν αυτοκόλλητα αλλά για ενίσχυση έβαλα και θερμόκολλα.

Επίσης αν παρατηρήσατε, δεν σας έδειξα περιοχή για το έτος. Λόγω έλλειψης χώρου κι επειδή το έτος θα το αλλάζουνε μια φορά το χρόνο, εκτύπωσα μεν μερικά ταμπελάκια αλλά κόλλησα ένα μικρό τσεπάκι στην πίσω πλευρά και τα έβαλα εκεί για να υπάρχουν. Άνοιξα και δύο τρύπες πάνω, βάλαμε κορδόνι κι έτοιμο το ημερολόγιο!!

Εαν κάποιος/κάποια θέλει τα ταμπελάκια που έβαλα στο ημερολόγιο, μπορεί να μου στείλει μήνυμα στην σελίδα μου στο facebook ή στο email meranyxta [ @ ] outlook . com (καλύτερα στη σελίδα μου γιατί το mail ξεχνάω να το βλέπω κάποιες φορές) και να του τα στείλω. Αν το πάρετε απόφαση να φτιάξετε ένα ημερολόγιο, πιστεύω οτι θα γλυτώσετε αρκετό χρόνο.

Τώρα βάζω μπρος για το επόμενο μεγάλο project 😉

Μείνετε συντονισμένοι 😀

 

Advertisement