Βασικά δεν ξέρω καν πως μου ήρθε η ιδέα να κάνω ένα παιχνίδι ισορροπίας. Επειδή είναι δύσκολο κατασκευαστικά να φτιάξει κάποιος κάτι τέτοιο μόνος του, στο σπίτι του, μου φαινόταν απίθανο να έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία. Παρόλα αυτά είπα να το τολμήσω μιας και είχα άπειρα κυβάκια χειροτεχνίας. Τα είχα πάρει για να φτιάξω το τέτρις για δωράκια στα παιδιά του παιδικού για τα γενέθλια της κόρης μου και αφού μου έμειναν λόγω καραντίνας, είπα να δοκιμάσω. Εφτιαξα δύο σετ και πλέον μπορώ να πω ότι ο τολμών νικά 🙂 Είναι ένα παιχνίδι και για μικρούς και για μεγάλους!

Αυτή την κατασκευή λοιπόν, θα σας πω ότι δεν την βρήκα στο pinterest ή κάπου άλλου. Άναψε μια μέρα το λαμπάκι της έμπνευσης και είπα να το φτιάξω. Επειδή είχε επιτυχία στην Κωνσταντίνα, το μοιράζομαι μαζί σας.

Το σκεπτικό μου όταν έφτιαχνα αυτή την κατασκευή, ήταν να κάνω μια βάση και πάνω σε αυτήν να τοποθετήσει η μικρή διάφορα κομμάτια. Επειδή τα συγκεκριμένα κυβάκια έχουν μικροδιαφορές στο μέγεθος, έπρεπε επίσης να σκεφτώ πως θα «συγχωρούνται» ψιλολαθάκια και να μην καταρρέει αμέσως. Ευτυχώς όλα αυτά τα ξεπέρεσα και μάλιστα κάνοντας διάφορα δοκιμαστικά, κατάφερα και έβαλα πάνω σε μια βάση και τα δύο σετ που έφτιαξα (με προσοχή πάντα).

Αυτά που θα χρειαστείτε είναι δύο πακετάκια με κυβάκια χειροτεχνίας (τα βρίσκετε και στο Πλαίσιο αλλά και στο Jumbo), ξυλόκολλα (κάνει η απλή βινυλίου αλλά εγώ χρησιμοποιώ durostick σε αυτές τις κατασκευές και δεν με έχει προδώσει ποτέ) και λίγη υπομονή.

Αρχικά ξεκινάτε φτιάχνοντας την βάση. Όλα τα κομμάτια στο παιχνίδι τα έχω κάνει μονόχρωμα για να σας είναι πιο εύκολο να τα ξεχωρίσετε και να τα φτιάξετε. Εννοείται στο δικό σας παιχνίδι, βάζετε ο,τι θέλετε κι έχετε διαθέσιμο. Για να φτιάξουμε την βάση λοιπόν χρειάζετε να κολλήσετε:

  • 1 σειρά x 5 κυβάκια (μπλε)
  • 5 σειρές x 3 κυβάκια (2 κίτρινα, 2 πορτοκαλί και 1 κόκκινο)

Σημαντικό είναι να τα αφήσετε λίγο να στεγνώσουν πριν τα κολλήσετε μεταξύ τους, διαφορετικά το πιο πιθανό είναι να σας ξεκολλάνε τα κυβάκια στην προσπάθεια σας να ενώσετε τα κομμάτια μεταξύ τους.

Balance 5Επίσης κατά την διαδικασία κολλήματος, σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού, είναι πολύ σημαντικό να τα ευθυγραμμίσετε και αυτό μπορείτε να το πετύχετε με το να τα πιέζετε κολλημένα όπως είναι (πριν στεγνώσει η κόλλα) προς την επιφάνεια που το φτιάχνετε, το γυρνάτε και ξαναπιέζετε προς τα κάτω τα κυβάκια. Έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να κολλήσουν στραβά.

Αφού στεγνώσει λίγο η κόλλα, μετά τα κολλάτε μεταξύ τους όπως φαίνεται στην εικόνα. Βάζουμε δηλαδή τα 2 πορτοκαλί ποδαράκια με τα κίτρινα στηρίγματα και απο πάνω κολλάτε το μπλε κομμάτι και το κόκκινο.

Balance 22

Αφού τελειώσετε με την βάση, συνεχίζετε με τα κομμάτια που θα βάζουμε πάνω της. Θα χρειαστεί να φτιάξετε τα παρακάτω 12 κομμάτια, όπως φαίνονται στην φωτογραφία. Επίσης θα σας δώσω ένα εκτυπώσιμο αρχείο με κάρτες, όπου και σε αυτό φαίνεται πόσα κυβάκια χρειάζονται ανά κομμάτι και πως πρέπει να τα κολλήσετε.

Balance 21

Κάποια tips που θα σας δώσω όταν θα ξεκινήσετε να τα φτιάχνετε είναι τα εξής:

  • Πάντα να κάνετε την παραπάνω διαδικασία ευθυγράμισης
  • Χρησιμοποιήστε μια πλαστική επιφάνεια όταν θα τα κολλάτε και γιατί αν βάλετε χαρτί το πιο πιθανό είναι να σας κολλήσει κάποιο κομμάτι χαρτί πάνω στα κυβάκια.
  • Ξεκινήστε πρώτα με τα μικρά κομμάτια
  • Στα μεγάλα κομμάτια, φτιάχνετε πρώτα την κεντρική σειρά και καλό είναι να περιμένετε να στεγνώσει λίγο η κόλλα πριν κολλήσετε τα πάνω και τα κάτω κυβάκια
  • Σε κάθε περίπτωση που κολλάτε τα πάνω/κάτω κυβάκια, πρέπει να επιβεβαιώνετε ότι στα κενά χωράνε άλλα κυβάκια (δείτε τις φωτό). Για παράδειγμα στο μωβ μεγάλο κομμάτι, έλεγξα ότι χωράνε από κάτω τα 3 κυβάκια της βάσης κι ένα από πάνω. Εαν δεν χωρούσαν, έσπρωχνα λίγο τα μωβ κυβάκια προς τα έξω.

Αφού τελειώσετε, αφήνετε να κολλήσουν καλά και το παιχνίδι είναι έτοιμο! Σε αυτή τη φάση το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει την φαντασία του και να τοποθετήσει μόνο του όπως θέλει τα κομμάτια πάνω στη βάση αποφεύγοντας να αφήνει κενά και χωρίς να πέσουν. Σε δεύτερη φάση, για μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, έφτιαξα κάρτες με τα 12 κομμάτια. Τις ανακατεύουμε, τις γυρνάμε ανάποδα, παίρνουμε την πρώτη ανάποδη κάρτα και ανάλογα ποιο κομμάτι μας έτυχε, το τοποθετούμε στη βάση. Αυτό μπορούμε να το παίξουμε και με 2 παίκτες και για ακόμα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας μπορούμε να φτιάξουμε άλλα 12 ίδια κομμάτια οπότε θα πρέπει να βάλουμε στη βάση συνολικά 24 κομμάτια (όπως έκανα στις πρώτες φωτογραφίες).

Το εκτυπώσιμο αρχείο θα το βρείτε εδώ:

Κι εδώ, εγώ και η Κωνσταντίνα εν δράσει 🙂

Καλή διασκέδαση 😀

Ακολουθήστε με στο Facebook, στο Pinterest, στο Instagram

Advertisement