Πριν κάμποσο καιρό, καθώς χάζευα στο Pinterest, έπεσε στο μάτι μου ένα car play mat. Μου άρεσε σαν ιδέα και είπα να το κοιτάξω λίγο παραπάνω μήπως φτιάξω κι εγώ κάτι παρόμοιο. Τα περισσότερα ήταν δύο διαστάσεων και κάτι λίγα ήταν τριών. Πέρα από ένα blog που έδινε οδηγιές για το πως να το φτιάξεις χωρίς ράψιμο, τα υπόλοιπα ήταν μόνο προς πώληση, επομένως ήθελαν ραπτομηχανή και πολλή εμπειρία (αν ρίξετε μια ματιά στο Etsy θα δείτε ότι τα φτιάχνουν οι ίδιες κυρίες που κάνουν αυτά τα εκπληκτικά quite books που τρίβεις τα μάτια σου).

Επειδή λοιπόν δεν ήθελα να μπω στην διαδικασία του ραψίματος ξεκίνησα να το κάνω σύμφωνα με τις οδηγίες που είδα σε εκείνο το ένα και μοναδικό blog. Βέβαια στην πορεία τα άλλαξα όλα, γιατί το δικό μου έγινε μεγαλύτερο οπότε δεν εφάρμοσα την τεχνική του κουτιού που έδειχνε (το οποίο το βρήκα καταπληκτικό) κι επίσης βρήκα ένα απλό τρόπο να κάνω τα σπιτάκια μου τρισδιάστατα.

Το συγκεκριμένο project πάντως δεν είναι δύσκολο. Θέλει μόνο υπομονή γιατί έχει αρκετά ψιλικοκό να δουλέψετε και φαντασία. Τα υλικά που χρειάζεστε κυρίως είναι τσόχα, κορδέλες, τούλια (εγώ έβαλα ότι είχα κρατήσει από μπομπονιέρες και δώρα) κόλλες σιλικόνης και κάνα ξυλάκι χειροτεχνίας αν αποφασίσετε να κάνετε και κάποια σήματα κυκλοφορίας.

Αυτό που χρειάζεστε αρχικά είναι να πάρετε ένα μεγάλο κομμάτι τσόχας με το μέτρο. Εγώ πήρα χρώματος λαχανί από το stolidaki.gr. Η αρχική διάσταση που το πήρα ήταν 60x180cm αλλά το έκοψα λίγο και το τελικό μήκος ήταν 150cm. Οι υπόλοιπες τσόχες ήταν απλές χειροτεχνίας από τα MAX stores. Τις συγκεκριμένες τις χρησιμοποιώ συχνά γιατί είναι αρκετά χοντρές σε σχέση με άλλες του εμπορίου και κάθονται πολύ καλά σε αυτά που κανω. Επίσης πιστεύω με 1-2 πακέτα τσόχας είστε κομπλέ για να κάνετε τα σπιτάκια κ.τ.λ. Για τους δρόμους όμως θα πρότεινα να πάρετε με το μέτρο πάλι, μαύρη ή γκρί τσόχα, γιατί αυτή που έχει το πακέτο δεν θα σας φτάσει.

Απο εκεί και πέρα μόνο φαντασία. Εγώ έκοβα ακανόνιστα κομμάτια για τα σπίτια για να κάνω πιο παραμυθένια την πόλη. Έκοβα ένα κομμάτι τσόχας για να κάνω το σπίτι στο αρχικό μέγεθος του και μέτα πάνω σε αυτό έκοβα τα υπόλοιπα μπροστινά κομμάτια. Αφού πρώτα είχα κάνει τρυπούλες για παράθυρα ή πόρτα μετά τα κολλούσα πάνω στο αρχικό κομμάτι. Μετά το στόλιζα με κορδελίτσες ή τούλι και τα κολλούσα με τη θερμόκολλα. Έφτιαξα σχολείο, πυροσβεστική, αστυνομία, σούπερ μάρκετ, νοσοκομείο, εκκλησία, βενζινάδικο και πλυντήριο αυτοκινήτων. Εδώ σας έχω ένα παράδειγμα με το σουπερ μάρκετ.

Το πλυντήριο αυτοκινήτων ήταν μόνο λίγο πιο ιδιαίτερο στην κατασκευή του. Πήρα δύο κομμάτια τσόχας όπου το ένα ήταν η βάση και το άλλο η «σκεπή» του. Αφού τα κόλλησα, στη συνέχεια πήρα άλλο ένα κομμάτι τσόχας και το κόλλησα μπροστά στη «σκεπή» αλλά όχι στη βάση. Μετά με το ψαλίδι έκοψα γύρω γύρω ότι περίσσευε και στη συνέχεια έκοψα τις λωρίδες (από κάτω προς την κορυφή). Κι έτσι έτοιμο και το πλυντήριο.

Όσον αφορά τα σήματα κυκλοφορίας, τα έφτιαξα στο canva.com (όπως και τα ταμπελάκια των μεγάλων κτιρίων αστυνομία, πυροσβεστική κ.τ.λ.), τα πλαστικοποίησα και τα κόλλησα σε ξυλάκια χειροτεχνίας. Για να κάνω την βάση τους και να στέκονται τα ξανακόλλησα σε κομμάτια από γλωσσοπίεστρα.

Μετά έκανα και τους θάμνους. Εκεί απλά έκοψα ένα κομμάτι τσόχας ακανόνιστα με το ζικ ζακ ψαλίδι μου εκτός από την βάση τους που την άφησα ευθεία για να στέκονται καλύτερα. Θα προσέξατε ότι έκοψα διάφορα ψιλά κομματάκια τσόχας για φύλλα για να τους στολίσω και επιπλέον κάποιους τους διακόσμησα με κάτι κουμπάκια χειροτεχνίας.

Για να σταθούν τώρα όλα αυτά, έκοψα μικρά ορθογώνια κομμάτια και τα κόλλησα την πάνω άκρη τους στην πλάτη (όπως είναι οι κορνίζες). Έτσι όταν τα μαζεύω δεν πιάνουν όγκο (γιατί το «ποδαράκι» μαζεύεται μετά) αλλά δίνουν και την αίσθηση του 3D που το κάνουν πολύ πιο εντυπωσιακό από το flat. Στα μεγάλα κτίρια, έβαλα δύο ποδαράκια.

Στο τέλος αφού έφτιαξα όλα τα κτίρια μου, έστησα πάνω στην τσόχα τους δρόμους και τα κτίρια να δω πως θα «κάθονται». Σε εκείνη τη φάση σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο και ένα πάρκιν, οπότε έκοψα ένα σχεδόν τετράγωνο κομμάτι και το πρόσθεσα κι αυτό.

Πριν προχωρήσω με την κόλληση των δρόμων, έκανα τις λωρίδες. Αυτές τις έκανα με έναν ανεξίτηλο λευκό μαρκαδόρο (POSCA Uni Λευκό 8mm) όπως και τις θέσεις στο παρκιν. Για να μην μπαίνετε όμως στην διαδικασία να αγοράζετε έναν μαρκαδόρο που δεν θα χρησιμοποιήσετε ξανά, μπορείτε να κάνετε τις λωρίδες και με λεπτά κομμάτια τσόχας.

Αφού τα τελείωσα όλα αυτά κι έκανα πρόβες με όλα τα κτίρια πάνω στην επιφάνεια, ξεκίνησα σιγά σιγά να κολλάω τους δρόμους όπως ήταν πάνω στην τσόχα. Και αυτό ήταν 😀

Επειδή βέβαια είναι μεγάλο σε μέγεθος και δεν μπορώ να το αφήνω όλη μέρα κάτω στο πάτωμα, το διπλώνω ρολάκι μόλις τελειώσει και τα υπόλοιπα αξεσουάρ μπαίνουν σε κουτί παπουτσιών. Έτσι δεν πιάνει χώρο και είναι εύκολο να το στηθεί πάλι.

Κι εδώ η Κωνσταντίνα εν δράσει

Επειδή όλο και κάτι θα έχω ξεχάσει να αναφέρω, αν υπάρχει κάποια απορία μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα στην σελίδα μου στο fb!

Καλή επιτύχια 😀

Advertisement