Ανάμεσα στα βίντεο και τις δραστηριότητες που χαζεύω στο ίντερνετ τα βράδια, είναι και  οι δραστηριότητες STEM.  Η Κωνσταντίνα αν και μικρή ακόμα, είπα να την μπάσω σιγά σιγά στο πνεύμα γιατί «ψοφάω» να τα δοκιμάσω. Έπεσα λοιπόν στην σελίδα του MEL Science στο FB και δεν άντεξα η δόλια… Έκανα το 1ο μου «πείραμα»! Η μικρή μου έκανε παρέα, βοήθησε λίγο και στην μίξη των χρωμάτων, καταλάδωσε τον κόσμο και στο τέλος έκανε κι ένα «Γουαααααου»!!

Οπότε φίλοι και φίλες, έαν θέλετε να κάνετε μια απλή και γρήγορη αλλά εντυπωσιακή δραστηριότητα STEM με το νηπιάκι σας, σας την έχω εδώ μαζί με τα hints για απόλυτη επιτυχία, μιας κι εγώ χάλασα 1lt ηλιέλαιο για να μου πετύχει όπως έπρεπε. Θα δημιουργήσουμε λοιπόν χρωματιστή «βροχή» 🙂

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 φλ. τσ. περίπου λάδι (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο κ.τ.λ.)
  • Νερό
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • Ένα γυάλινο διάφανο βάζο με μεγάλη διάμετρο

Rain 1

Τι κάνουμε

  • Γεμίζουμε τα 3/4 του βάζου με νερό. Πρέπει να είναι διάφανο και χωρίς σχέδια.
  • Στην συνέχεια βάζουμε σταγόνες από διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής μέσα στο λάδι. Εγώ χρησιμοποίησα τα 3 βασικά χρώματα (μπλε, κόκκινο, κίτρινο) και έβαλα περίπου 10-12 σταγόνες από το καθένα. Σε περίπτωση που το βάζο σας δεν έχει μεγάλη διάμετρο, υπολογίστε το λάδι να μην υπερβαίνει το 1 με 1,5 δάχτυλο στο βάζο. Αν βάλετε πολύ λάδι, μέχρι να κατέβουν οι σταγόνες με το χρώμα στο νερο, θα ενωθούν μεταξύ τους και αυτό δεν το θέλουμε γιατί δεν θα γίνει το εφέ με την βροχή.
  • Ανακάτεψα πολύ καλά για να «διαλυθούν» οι σταγόνες όπως φαίνεται στην φωτογραφία. rain 3
  • Μετά με ένα μεγάλο κουτάλι έριξα σιγά-σιγά το λάδι στο βάζο με το νερό. Αυτό το έκανα γιατί ήθελα να μείνει το λάδι με τα χρώματα από την αρχή ψηλά στο νερό. Στις πρώτες προσπάθειες μου, όταν το έριχνα το λάδι απευθείας από το ποτήρι στο βάζο, επειδή αυτό έπεφτε με δύναμη μέσα στο βάζο, το λάδι μεν ανέβαινε πάλι στην επιφάνεια αλλά τα χρώματα ανακατευόντουσαν με το νερό και χάλαγε το εφέ που θέλουμε να πετύχουμε. Δηλαδή αντί να μείνει το νερό διάφανο, άρχιζε και χρωματιζόταν πριν ξεκινήσουν να πέφτουν οι σταγόνες.
  • Αφού ρίξουμε το λάδι, περιμένουμε λίγο και σιγά σιγά οι σταγόνες από τα χρώματα θα πέφτουν μέσα στο νερό και θα δημιουργηθεί η «βροχή».

 

Πως λειτουργεί

Το λάδι όμως γνωρίζουμε, έχει μικρότερη πυκνότητα από ότι το νερό και γι αυτό μένει πάνω. Τα χρώματα ζαχαροπλάστικης, ως επι το πλείστον έχουν βάση το νερό (εκτός από αυτά που χρησιμοποιούμε για να χρωματίσουμε σοκολάτα), οπότε όταν ρίξουμε το λάδι στο νερό, αρχίζουν και «πέφτουν» προς το νερό. Έτσι οι μικρές σταγονίτσες δημιουργούν το εφέ της «βροχής» στην αρχή και στη συνέχεια αναμειγνύονται με το νερό.

Εδώ σας έχω και βιντεάκι (το 1ο μου εεεεεεε; Μεγάλο σκηνοθετικό ταλέντο σας λέω😂😂) από την σελίδα μου στο FB για να το δείτε καλύτερα και ζωντανά! Αν και το βίντεο μου δεν πρόκειται προταθεί για κανένα βραβείο (ούτε καν για Χρυσό Βατόμουρο), σας δίνει μια ιδέα πως φαίνεται η δραστηριότητα. Στο 1ο μέρος φαίνεται το βάζο και πως «λειτουργεί» το πείραμα και στο 2ο φαίνεται ένα κοντινό με τις σταγόνες που πέφτουν και σχηματίζουν την «βροχή» στο νερό.

Καλή σας διασκέδαση 🙂

 

Advertisement